Woondienst regio Izegem krijgt hoogstwaarschijnlijk een eigen Energiehuis

© N-VA Izegem / rechtenvrije foto
Izegem krijgt waarschijnlijk een Energiehuis.

Het Energiehuis voor Woondienst regio Izegem lijkt steeds meer officieel te worden.

De oorzaak dat Stad Izegem een eigen Energiehuis wil creëren is omdat de Woondienst regio Izegem in de loop van 2022 een vierde doelstelling bijgevoegd heeft en dat gaat namelijk over wonen in klimaat. Sinds december 2021 is Izegem ook deel van Burgemeestersconvenant “is een Europees initiatief, het Covenant of Mayors dat duizenden lokale besturen samenbrengt die vrijwillig het engagement aangaan om EU klimaat- en energiedoelstellingen te behalen”, aldus de Vlaamse Overheid. Maar ook het Lokaal Energie- en Klimaatpact heeft de stad ondertekend.

“Op vandaag de dag zijn wij dus aangesloten bij dat Energiehuis dat voor 32 gemeenten moet zorgen onder de koepel WVI en het Energiehuis op vandaag roeit met de riemen die zij tot hun beschikking hebben, maar heeft te weinig slagkracht om de ambities en doelstellingen te realiseren die wij op vandaag hebben in onze stad."

“Het Energiehuis moet sensibiliseren en acties ondernemen om energiezuinige maatregelen te nemen in de eigen woning bij de burgers. Dus informeren, adviseren, begeleiden en een laagdrempelig Energieloket organiseren”, aldus schepen voor Financiën en Woonbeleid Tom Verbeke (N-VA). “Een tweede opdracht bij het Energiehuis ligt, is het verstrekken van energielening als sociale kredietgever. Een derde opdracht die bij het Energiehuis ligt is alles die te maken heeft met energiecoaching. En dat kan gaan over een leveranciersvergelijking van energie, maar dat gaat ook over het aanvragen en vergelijken van offertes voor energetische renovatiewerken tot begeleiden van de burger in die renovatiewerken en het opvolgen”, zegt Tom Verbeke.

Voordat het Energiehuis er mag komen hebben ze sommige erkenning nodig: allereerst die van FOD Economie en vervolgens die van FSMA, de koepelorganisatie die dus toezichthouder van de banksector. “En als verstrekker van energielening zullen wij als Energiehuis ook een banklicentie moeten verwerven. Het Energiehuis zelf wordt uiteraard ingebed in de Woondienst en de erkenning bij FSMA is misschien wel de moeilijkste om te halen, maar ook die is binnen. Een derde erkenning is dan die van VEKA, dat is het Vlaamse Klimaatagentschap en dit kan niet zonder de erkenning van FOD Economie en FSMA en niet zonder deze gemeenteraad” aldus de schepen.  De erkenning van FOD Economie is momenteel binnen, het is nu alleen nog wachten op die van het FSMA en Vlaamse Klimaatsagentschap.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Rijksweg zal aangepakt worden: 'een grondig herstel'

Het wedkantoor Betcenter in de Marktstraat moet verhuizen

Er komt een sociaal pand in de Roeselaarsestraat