De Winkelwegel in Kachtem is officieel geopend

© Izegem TV
De officiële opening van de Winkelwegel.

De Winkelwegel die oorspronkelijk een kerkwegel was heeft nu een opwaardering gekregen.

Het weggetje die vroeger vooral heeft gediend als kerkweg heeft men nu verhard met beton. "Deze verbinding zorgt er voor dat de drukke Leenstraat vermeden kan worden. De vele schoolgaande kinderen kunnen zo via de trage weg de fietsstalling van de school veilig bereiken. Met de opwaardering van deze trage weg hier in Kachtem is er voortaan een verkeersveilige verbinding naar de Hogestraat. De kinderen uit de wijk kunnen zo de drukke Hogestraat vermijden op weg naar school", aldus wethoudster van openbare wegen Caroline Maertens (N-VA).

In 2017 kwam het idee er al van Jacques Viaene, "Dat de schoolkinderen de smalle trage weg vroeger ook al goed gebruikten was Jacques Viaene, van Ten Mandere ook al opgevallen in 2017. Ik kreeg in augustus 2020 via collega Nick Verschoot een mail van 2017 dat het Jacques veel plezier zou doen mocht deze trage weg opgewaardeerd zou worden en mocht hij dan nog eens de eeuwenoude naam uit de officiële Atlas der Buurtwegen krijgen dan zou hij helemaal content zijn", zegt schepen Maertens. In maart 2023 is het voorstel unaniem goedgekeurd door de gemeenteraad.

"De Winkelwegel is een van de 36 Kachtemse wegen die in 1844 werden opgenomen in de Atlas van Buurtwegen. De atlas kwam er in opdracht van de Belgische Staat", zo zegt Jacques Viaene. De wegel heeft een lengte van 891 meter, 78 centimeter breedt en kreeg nummer 31 in de Atlas van Buurtwegen. "De naam Winkelwegel verwijst waarschijnlijk naar een winkel die er toen al was op het Hoge (een dichtbevolkt gehucht). Het oorspronkelijke traject werd gewijzigd in 1863 op vraag van Charles Bruneel (landbouwer/eigenaar) van een aangrenzend perceel. De wijziging werd goedgekeurd na onderzoek. Maar er moest een aanpassing gebeuren, een aquaduct plaatsen onder de Binnenstraat. In 2022 kreeg de veel gebruikte Winkelwegel een serieuze aanpassing: verhard en verbreed. Belangrijk voor de schoolgaande jeugd. Ook veel gebruikt door wandelaars."

Reacties

Populaire posts van deze blog

De Rijksweg zal aangepakt worden: 'een grondig herstel'

Het wedkantoor Betcenter in de Marktstraat moet verhuizen

Er komt een sociaal pand in de Roeselaarsestraat